Skip to content

Over Adhara

Adhara

Adhara (Sanskriet: आधार ) is een oud woord dat letterlijk fundament, basis of steun betekent. Adhara-Yoga doet door middel van haar yogalessen recht aan die betekenis. Op yogales leer je de fysieke en energetische basis ervaren om die vervolgens te versterken. Dit komt je innerlijke ontwikkeling en verlichting ten goede. Je hebt namelijk een innerlijke basis nodig om in balans te blijven zodat je de onvermijdelijke veranderingen in omgeving en relaties het hoofd kan bieden. De aanwezigheid van die basis ervaar je in de gecentreerde en uitgelijnde fysieke houdingen die yoga kenmerken. Op die manier gaat je levensenergie optimaal stromen en ervaar je innerlijke ontspanning, kalmte, vertrouwen en vreugde in het dagelijks leven – alleen of samen met je medemens.

Simone Holstege

Vanaf het moment dat Simone Holstege begreep dat yoga kan bijdragen aan het constructief omgaan met stress en de moeilijkheden in het leven door te oefenen en onderzoeken op het gebied van lichaam en geest heeft ze zich begeven op het pad van yoga en meditatie. Een boeiende lange weg van ontwikkeling en leren strekt zich nog altijd voor haar uit. Het is een weg van eeuwige verwondering, ontmoetingen en bescheidenheid. Maar bovenal een beweging naar het ervaren van liefde in het bestaan.

Yoga werk

Ze werkt als yogadocent, meditatie trainer en coach voor verschillende groepen en organisaties. Ze ontwikkelt cursussen, programma’s en trainingen op het gebied van yoga, meditatie en mindfulness. In 2001 heeft zij Adhara-Yoga opgericht in Arnhem, een centrum waar zij lesgeeft aan groepen, individuele begeleiding geeft en programma’s voor zelfontplooiing ontwikkelt. Zo zet zij zich in voor groepen bij de Aandacht in Arnhem, een dagbestedingscentrum voor mensen met een psychisch en/of psychiatrische belemmering. Ook geeft zij cursussen mindfulness voor cliënten van de RIBW Arnhem. Zij is oprichter van Time Out 2015 een body-mind project voor mensen met sociaal economische of psychische problemen in Malburgen Arnhem. Tussen 2006-2009 heeft zij een wekelijkse Eckhart-Tolle meditatie groep geleid. Naast het geven van les en individuele begeleiding, organiseert Simone yoga in company, staat zij op festivals en organiseert zij verschillende workshops en cursussen door het jaar heen zoals: ‘Relax Mama’, ‘Wees je eigen Held’, ‘Reis door de Chakras’, ‘Outdoor Yoga’ en ‘Yoga Together’. De laatste jaren wordt haar werk vooral beïnvloed door de yoga en meditaties bijscholing van Amitabha Yoga door Maartje van Hooft. Ook is ze bijgeschoold door in zelfcompassie en inzicht mediatie door Bureau Nevejan in Amsterdam. Simone is geboren in Sittard in 1963 maar heeft haar lagere en middelbare school gevolgd in Belfast, Noord-Ierland. Daarna is zij afgestudeerd in Tropische Landbouw (Plattelandsontwikkeling) aan de International Agrarische Hogeschool Deventer in 1990. Zij werkte als landbouwkundige vanaf 1991 in Brazilië en aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein in Velp. Tussendoor is zij opgeleid als HBO Natuurvoedingsconsulent aan de Instituut Kraaybeekerhof Driebergen.

Yoga opleiding

In 2005 studeerde Simone af als yoga-docent aan de 4-jarige opleiding van de Divine Life Society in Aalst, België. Zij volgde vier keer een jaarlijkse vijfdaagse Kashmiryoga training door Koos Zondervan in Noord Frankrijk van 2004-2008. Andere bijscholingen heeft zij gevolgd bij bekende docenten zoals Anodea Judith en Klaas Jan van Velzen. Sinds 2015 volgt Simone trainingen in aplomb yoga, meridiaan yoga, yogacoaching en meditatie trainingen bij Amitabha Yoga door Maartje van Hooft. Daarnaast heeft Simone in 2015-2016 verschillende modules van de Teacher Training Okido Yoga (Yoga Japanse stijl) in Laren gedaan.

Coaching en meditatie

Simone heeft in 2010 de diploma Coach Counselor Nivo1 gehaald bij de Academie voor Coaching en Counselling. Dit heeft zij aangevuld in 2011 met een jaartraining coaching en meditatie door Hans van Zanten bij ZanZen. Tussendoor heeft Simone verschillende meditatie modules gevolgd en beoefend bij het Rigpa centrum voor Tibetaanse Boeddhisme (2012-2015): ‘What meditation really is’, ‘Ancient wisdom for a modern world’, ‘Liefdevolle Vriendelijkheid’ en “Compassievol leven”. In 2016 heeft Simone een jaartraining in ‘Meditatie en Compassie’ en in 2017 een jaartraining ‘Bevrijdend Inzicht’ met succes afgerond bij Bureau Nevejan in Amsterdam, verbonden aan de Internationaal Mindfulness Association in Groot-Brittannië. Bij deze laatste organisatie heeft zij ook een stilte retraite week gevolgd in Polen: Interpersonal Meditation and Compassion Deepening. Sinds 2018 beoefent Simone meditatie en mantras bij Amitabha in Deventer.

De docenten

Annabelle Kübler

Graag zou ik mij bij jullie willen introduceren 🙂 Mijn naam is Annabelle Kübler (1980) en ik neem inmiddels meerdere jaren (met plezier) deel aan de yogalessen van Simone. Het is zo'n 11 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking gekomen met yoga en zo leuk als het was, ben ik er niet meer mee gestopt. Het blijft mij verbazen hoe je met het beoefenen van yoga op een toegankelijke manier een soepel, krachtig en ontspannen lichaam en lichaamsbewustzijn ontwikkelt. Dit geldt ook voor de geestelijke doorwerking (dichter bij je zelf komen, ontspanning, bewustwording). Het kriebelde bij mij om meer over yoga te leren en via Simone ben ik aanraking gekomen met de Aplomb yogaopleiding van Maartje van Hooft in Deventer. Bij deze opleiding draait het in eerste instantie om het opbouwen van stabiliteit rond het bekken, het vinden van het dragende midden en hier steeds meer in te ankeren. Tijdens de opleiding zijn gangbare asana's aan bod gekomen en ook heb ik de module meridiaanyoga gevolgd. Meridianen zijn interne communicatielijnen in het bindweefsel, die reageren op veranderingen in lichaam en geest. Meridiaanyoga is een effectieve oefenmethode die de interne communicatielijnen verbindt en ontspant. Het brengt je steeds meer in contact met je interne wereld. Daardoor voel je eerder wanneer je uit balans raakt en kan je dit sneller herstellen. Simone heeft mij als docent in opleiding de mogelijkheid gegeven om een groot aantal van jullie lessen meridiaanyoga te geven in het najaar 2021. Ik ben erg blij met deze kans en verheug mij op dit seizoen.

Jos van Biesen

Hallo, ik ben Jos van Biesen (1961) en ik geef, samen met Simone de lessen Mind Your Body 55+. In het jaar 2000 ben ik begonnen mijzelf om te scholen van een baan in de logistiek naar brede oriëntatie op het gebied van beweging, massage, acupunctuur, voeding en gezondheid in het algemeen. Vanuit mijn opleiding Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) pas deze kennis en vaardigheden toe in mijn praktijk, in de Kenko Taiso-lessen, en in de M.Y.B. 55+ lessen. De cliënten in mijn praktijk geef ik vaak oefeningen uit de lessen mee, voor thuis. ‘Kenko Taiso’ is Japans voor: gezonde oefeningen. Het is een verzameling van oefeningen uit Japanse en ook Chinese tradities. Zoals bij de meeste oosterse bewegingsvormen ligt focus van de oefeningen in mijn lessen op het optimaal laten stromen van energie (Qi in het Chinees, Ki in het Japans). Ademhaling en aandacht zijn belangrijke pijlers waarop de oefeningen gebaseerd zijn. Tijdens de lessen stimuleer ik het waarnemen van de eigen energiestromen, de verbindingen tussen de verschillende lichaamsdelen, organen, weefsels, zintuigen en de wereld om ons heen. Enkele oefenseries waar we gebruik van maken zijn Qi Gong, Tai Qi, 8 brokaten strekkingen, Yi Jin Jing (tendomusculaire strekkingen) en de enkele variaties van Kenko Taiso. Dagelijks oefenen houdt lichaam en geest is de juiste conditie. Op een rustige, aandachtige wijze bewegen is net zo belangrijk als juiste voeding, juiste rust en juiste behandelingen. Het zijn de goedkoopste en beste medicijnen tegen allerlei ouderdomskwalen. Voorkomen is beter dan genezen.